Spis treści
- Granit – najpewniejszy wybór
- Blaty kuchenne z marmuru – tak, ale pod pewnymi warunkami
- Konglomerat – kamień na dopingu
- Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi
- Jakie są zalety blatów kuchennych wykonanych z granitu?
- Jakie są główne wady marmurowych blatów kuchennych?
- Jak można przedłużyć żywotność marmurowego blatu kuchennego?
- Czym jest konglomerat i jakie ma zalety w stosunku do innych materiałów na blaty kuchenne?
- Czy blaty kuchenne wymagają jakiejś specjalnej konserwacji?
Blat kuchenny w większości polskich domów wykonany jest z drewna, jednak coraz więcej osób decyduje się na zamontowanie blatów kuchennych wykonanych z kamienia. Jest to solidny i bardzo wytrzymały materiał. Do wyboru mamy wiele rodzajów materiałów. W dzisiejszym artykule skupimy się na trzech najpopularniejszych rodzajach, zapoznamy się z ich wadami i zaletami, by przy zakupie materiałów do naszej kuchni nie popełnić błędu.
Granit – najpewniejszy wybór
Dzięki swojej odporności zarówno na wysoką temperaturę, jak i zarysowania, jest to najpopularniejszy materiał, z jakiego tworzone są blaty kuchenne.
Zobacz także: Dlaczego warto postawić na schody granitowe
Dostępnych jest wiele odmian kolorystycznych:
- biały,
- szary,
- różowy,
- czerwony,
- zielony,
- grafitowy.
Dzięki tej różnorodności jest to kamień bardzo popularny wśród dekoratorów wnętrz. Dodatkowo jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć i wysokie temperatury, co czyni z niego idealny materiał na blat kuchenny.
Przez wiele lat doskonale znosi nawet bardzo intensywne użytkowanie, ponieważ jest odporny na zarysowania i inne uszkodzenia. Gdy upadnie na niego jakiś sprzęt kuchenny, nie powstają odpryski lub ślady. Blaty granitowe nie odbarwiają się również od soków zawartych w owocach. Jest to materiał bardzo reprezentatywny, który doda klasy i stylu każdej kuchni. Jego jedyną wadą może być wysoka cena. Jednak jest to wspólna cecha wszystkich kamiennych materiałów, przeznaczonych na blaty kuchenne.
Blaty kuchenne z marmuru – tak, ale pod pewnymi warunkami
Marmurowy blat kuchenny może stać się wspaniałą wizytówką kuchni. Walory estetyczne ten materiał zawdzięcza tzw. użyleniu oraz przepięknym kolorom. Jasne blaty kuchenne doskonale uzupełniają kolorystycznie aranżacje wnętrza.
Wielu fachowców jednak odradza stosowanie marmuru w kuchni ze względu na jego pewne cechy. Chodzi tutaj głównie o:
- podatność na powstawanie plam – w porównaniu np. z granitem wchłania on dużo więcej płynów, przez co jest podatny na tworzenie się przebarwień lub plam,
- niską klasę ścieralności – łatwiej ściera się niż granit lub inne twarde materiały, jednak w dużym stopniu dotyczy to powierzchni narażonych na ruch pieszy, np. podłogi,
- łatwe powstawanie zarysowań – marmur jest dość miękkim kamieniem, ostre noże oraz ciężkie garnki mogą naruszyć jego powierzchnię.
Oczywiście nie oznacza to, że marmur nie nadaje się na blaty kuchenne. By służył nam długo i bezproblemowo wystarczy stosować się do prostych zasad użytkowania:
- stosować podkładki pod naczynia,
- używać desek do krojenia,
- szybko usuwać wilgotne plamy i rozlane płyny.
Gdy spełnimy powyższe warunki, blat kuchenny wykonany z marmuru będzie wspaniałym dopełnieniem wystroju naszej kuchni.
Konglomerat – kamień na dopingu
Trzecim materiałem, z którego wykonuje się blaty kuchenne, jest konglomerat. To ulepszony technologicznie kamień. Kawałki kamienia zostają zmieszane z żywicą poliestrową. Powstała w ten sposób mieszanka posiada następujące parametry:
- duża wodoodporność,
- odporność na powstawanie przebarwień i plam,
- wysoka twardość.
Najlepiej jest korzystać z konglomeratów wysokiej jakości, wtedy nasz blat z kamienia będzie odpowiednio zabezpieczony.
Bez względu na to, z jakiego materiału wykonane będą blaty kuchenne, trzeba je okresowo impregnować. Odpowiednia substancja tworzy na powierzchni kamienia warstwę ochronną. Tak zakonserwowany blat kuchenny będzie długo dodawał uroku wystrojowi naszej kuchni.
Najpopularniejsze pytania i odpowiedzi
Jakie są zalety blatów kuchennych wykonanych z granitu?
Blaty granitowe są odporne na wysoką temperaturę, zarysowania, uszkodzenia mechaniczne, wilgoć oraz wysokie temperatury. Mają także wiele odmian kolorystycznych i są reprezentatywne.
Jakie są główne wady marmurowych blatów kuchennych?
Marmur jest podatny na powstawanie plam, ma niską klasę ścieralności i jest łatwo narażony na zarysowania.
Jak można przedłużyć żywotność marmurowego blatu kuchennego?
Należy stosować podkładki pod naczynia, używać desek do krojenia oraz szybko usuwać wilgotne plamy i rozlane płyny.
Czym jest konglomerat i jakie ma zalety w stosunku do innych materiałów na blaty kuchenne?
Konglomerat to ulepszony technologicznie kamień, powstały z mieszanki kamienia i żywicy poliestrowej. Charakteryzuje się dużą wodoodpornością, odpornością na powstawanie przebarwień i plam oraz wysoką twardością.
Czy blaty kuchenne wymagają jakiejś specjalnej konserwacji?
Tak, bez względu na materiał, z jakiego są wykonane, blaty kuchenne trzeba okresowo impregnować odpowiednią substancją, która tworzy na powierzchni kamienia warstwę ochronną.